Het belang van veiligheid

Kap-opleidingen

Veilig te werk gaan, haal je VCA certificaat. Helaas gebeuren in bepaalde sectoren, zoals de bouw, nog teveel ongelukken op het werk. Een goed middel om de veiligheid te verbeteren is de VCA certificering. Hierin zijn twee soorten certificaten te behalen:

  • Basisveiligheid
  • Veiligheid operationeel leidinggevenden
Kap-opleidingen

VCA certificering

Ook als je een VCA certificaat op zak hebt blijft het opletten. Maar met de kennis die je bij de VCA opgedaan hebt ben je jezelf wel beter bewust van de gevaren van o.a. werken op hoogte. Daarbij weet je hoe je op een bus of vat het etiket moet lezen, en hoe je dan met de stoffen om moet gaan. Soms is een stof giftig, soms brandgevaarlijk, en soms allebei. Op de bus staan de waarschuwingen hoe het middel te gebruiken en welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen, en zo kun je veilig met het middel werken. Voor de VCA certificering behandelen ze het hele totaal. Over de gevaren met elektriciteit, tot werken op hoogte, werken met chemische middelen en onveilige vloeren. Het VCA certificaat is dan ook universeel en niet enkel voor de bouw. Mocht je een tijdje in de industrie willen werken, of in de logistiek zoals de havens, dan komt een geldig VCA certificaat goed van pas.

Kap-opleidingen

Veiligheid voor alles

In de bouw wordt kwaliteit, milieu en veiligheid in één adem genoemd. Deze drie factoren zijn zo belangrijk, iedere opdrachtgever wil dat je het goed in acht neemt. Ook de aannemer van het karwei weet dat een ambulance op het werk geen goede reclame is. Daarbij heeft een bouwvakker zelf liever ook geen letsel, en door die optelsom van partijen kwam de VCA certificering. Met de juiste kennis vooraf zijn ongevallen te voorkomen. Bijvoorbeeld hoe je een rolsteiger op moet bouwen, hoe belangrijk de schoren zijn, en tot hoeveel meter hoogte het opbouwen kan. De kans dat een correct opgebouwde rolsteiger omvalt is in feite uitgesloten, maar als die niet goed is opgebouwd is het heel gevaarlijk, en kunnen de kwalijke gevolgen van het omvallen aanzienlijk zijn. Dankzij de VCA certificering zijn er fors minder ongevallen vergeleken met vroeger. Sterker nog, de meeste ongevallen gebeuren bij doe-het-zelvers die geen VCA certificaat hebben, en niet meer zo bij vaklieden. Dus daarom, veilig te werk gaan, haal je VCA certificaat.