Iets meer van het leren van vroeger in het nu

kimberly-farmer-lUaaKCUANVI-unsplash

Vroeger leerde mensen voornamelijk de skills die ze nodig hadden om bepaald werk uit te voeren. Door te leren op de werkplek leerden de kinderen vaak de functie van hun ouders. Tegenwoordig worden onze kinderen veelal veel breder opgeleid. We krijgen allerlei extra curriculum op school, die we vaak niet echt toepassen in ons verdere leven. Echter is dit nog steeds een goede zaak. Elk soort leren bevordert namelijk ons denken en zo krijgen we nieuwe wetenschappers die ervoor zorgen dat er innovatie tot stand komt. Toch verliezen we door niet meer te leren door te werken een zekere efficiëntie in de arbeidsmarkt.

Leren op werk wanneer er tekorten zijn

Door leerlingen veel verschillende dingen te leren, hebben ze minder tijd voor het leren van het werk wat ze zullen gaan uitvoeren. In de leeftijdsperiode waar ze het meest en snelst dingen oppakken, zitten ze vooral stil op een stoel te luisteren naar een leraar. Begrijp me echter niet verkeerd, ik ben niet tegen kinderen opleiden tot breed georiënteerde denkers. Binnen elke sector zorgt dit voor het tegengaan van de tunnelvisie en de mogelijkheid tot ontwikkeling. Echter zijn er soms sectoren waar medewerkers nodig zijn. In deze sectoren kan een opleiding op de werkvloer veel efficiënter en sneller een nieuwe medewerker garanderen. Denk bijvoorbeeld aan een verkorte mbo opleiding zorg.

Voordelen van leren op de werkvloer

Door te leren tijdens het werken, kan een leerling veel beter inschatten welke informatie écht belangrijk is en welke meer als onderbouwing dient. Daarnaast kan een leerling de informatie koppelen aan een handeling en zo veel beter zien hoe de informatie daadwerkelijk betekenisvol is. Veel leerlingen vinden werken leuk, en dit helpt bij de motivatie van het studeren. Ze krijgen zo een veel beter beeld van wat het werk voorstelt en dus zijn ze minder geneigd om later te stoppen. Onze brede opleiding is heel goed, maar misschien moeten we iets meer terug naar vroeger en onze kinderen ook op de werkvloer laten leren!